Test Otomasyon Aracı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Günümüzde test otomasyonu, yazılım projelerinin başarısını artırabilmek için en etkili yardımcılardan biri olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte bir yazılım projesinde en zor görevlerden birisi test otomasyonuna gerek olup olmadığına karar vermek, test otomasyonu yapılacaksa hangi araç-ların kullanılacağının seçilmesidir. Bu yazımızda test otomasyon aracı seçerken nelere dikkat etmeliyiz? sorusuna cevap arayacağız.

Giriş

Piyasada çok çeşitli ve farklı amaçlarla kullanılan ücretli ve ücretsiz test otomasyon araçları bulunmaktadır. Test otomasyon aracı seçerken bazı kriterlere göre seçimler yaparız. Test otomasyonun anlam kazanabilmesi aşağıdaki durumların oluşması gerekir;

  • Çok sayıda tekrarlanan test senaryolarımız olduğunda
  • Sık sık regresyon testi yaptığımızda
  • Çok sayıda kullanıcıyı simüle etmemiz gerektiğinde
  • Kritik fonksiyonların için yalnızca manuel teste güvenilmediğinde
  • Arayüzlerin, projenin ilk zamanlarına göre nispeten daha kararlı hâle gelmesi

Test otomasyon aracı seçerken aşağıda yer alan dört adımı uygulamanız projeniz için en doğru seçimi yapabilmenizi sağlayacaktır.

Adım 1: Projenin Gereksinimlerini Anlayın

Test otomasyonu, bir projenin kalitesini iyileştirmeye, testlerin kapsamını ve derinliğini artırmaya yardımcı olabilir. Bunun için, sürece başlamadan önce proje türü (web / masaüstü / mobil), projenin kapsamı, kullanılacak iş ve hata yönetimi araçları, test ekibinin kullanılacak programlama dili üzerindeki etkinliği gibi proje gereksinimlerinizi derinlemesine anlayın.

Adım 2: Mevcut Test Otomasyon Aracınızı Referans Alın

Selenium, web uygulamalarını test etmek için kullanılan en popüler ücretsiz, açık kaynak kodlu araçtır. Test komut dosyalarını oluşturmak ve kaydetmek için otomatik kayıt aracı sağlar. C # Ruby, Java, JavaScript, Python ve Node.js için dil desteği bulunmaktadır, ancak açık kaynak kodlu olduğu için herhangi bir hata ile karşılaştığınızda teknik olarak muhattap bulamazsınız, şansınız varsa yaşadığınız sorunu google’da araştırarak çözebilirsiniz.

Test ekibi, yeterli kodlama bilgisine sahipse Selenium’dan yararlanır ve web uygulamalarını test ederler. Bakımı kolay ve temiz test komut dosyaları oluşturulmadığında test otomasyonu sizin için kabusa dönebilir. Bazı durumlarda test ekibi, test senaryolarını yürütebilmek için çok fazla dataya ihtiyaç duyarlar, bunun içinde farklı kaynaklarda oluşturdukları dosyaları (excel, csv, xml) Selenium’da kullanabilmek için programlama diline uygun method yazmaları gerekmektedir. Kullanılan programlama diline hakim olmayan test ekibi bu durumda geliştirme ekibinden yardım istemek durumunda kalabilirler.

Adım 3: Projeniz İçin Anahtar Kriterleri Belirleyin

Bir proje için en uygun otomasyon aracına karar vermeden önce göz önünde bulundurulması gereken birçok kilit nokta vardır. Bizim durumumuzda en iyi aracı değerlendirmek için kullanılan temel kriterin listesi aşağıdaki gibidir;

  • Test komut dosyalarının geliştirmesi ve bakımı kolay olmalıdır.
  • Kodlama bilgisi olmayan test ekibi ve projenin diğer paydaşları için gerektiğinde kolayca anlaşılabilmeli ve çalıştırılabilmelidir.
  • Test otomasyonu için 3 tür platform için 3 farklı araçtan yararlanmak, üstesinden gelinmesi gereken karmaşık bir görevdir, üç platformu da destekleyen bir araç seçmek bizim için en iyisi olacaktır.
  • Çalıştırılan test komut dosyalarının sonuçları, farklı formatta ve anlaşılır biçimde raporlanabilir olmalıdır.
  • Test komut dosyaları aynı anda birden fazla aynı veya farklı tarayıcıda çalıştırılabilir olmalıdır.
  • Davranış Güdümlü Geliştirme (BDD) ve Veri Güdümlü Test (DDT) yaklaşımına uygun olmalıdır.
  • Projenizde sürekli entegrasyon yaklaşımı kullanılacaksa seçilen aracın kullanılan CI/CD aracıyla uyumlu çalışması gerekir.
  • Test komut dosyası çalıştırıldığında bir nedenle başarısız olursa anlık otomatik ekran görüntüsü alabilmelidir.
  • Locator kullanımı test otomasyonu için kritik öneme sahiptir, bu nedenle seçeceğiniz aracın, projenizin locator yapısına uygun olmasına dikkat edin.
  • Proje maliyet tahminlerine bağlı olarak, otomasyon araçlarını maliyet açısından birbirleriyle kıyaslayın.

Adım 4: Karar Analizi Yöntemiyle Seçiminizi Yapın

Test otomasyonu yapacak ekibin alternatifleri belirlemesini isteyin, alternatifler için avantajlar ve dezavantajları sıralayın ve projenin tüm paydaşlarıyla alternatifleri oylayın. Araç seçimini tüm proje ekibiyle yapmak daha doğru karar verilmesini sağlayacaktır. Araç seçimi yaparken aşağıdaki tablodan yararlanabilirsiniz.

Karar Analizi Tablosu – Test Otomasyon Araç Seçimi

Sonuç

Her otomasyon aracının kendisine göre avantajları ve dezavantajları vardır, burada önemli olan hangi araç sizin ihtiyaçlarınızı en yüksek derecede karşılıyor bunu belirlemektir. Bugün yazılım projelerinde en zor kararlardan biri olan test otomasyon aracını hangi kriterlere göre seçeceğimizi öğrendik, bir sonraki yazımda görüşmek üzere sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Faydalı olması dileğiyle…