Tecrübeye Dayalı Test Tasarım Teknikleri Nelerdir?

Bu yazımda sizlere tecrübeye dayalı test tasarım tekniklerinden olan keşif testini anlatmaya çalışacağım. Keşif testi klasik yaklaşımlarda olduğu gibi test senaryolarını önce yazıp sonra testlerin yürütülmesinden farklı olarak test yürütme sırasında test senaryolarının oluşturulması mantığına dayanmaktadır. Tecrübeye dayalı testte, benzer uygulamalar ve teknolojilerle daha önce çalışmış test uzmanının becerisine, sezgilerine ve tecrübesine dayanılarak testler yürütülür. Keşif testi literatürde ad-hoc test, quick test veya exploratory test olarak da geçmektedir.

Tecrübeye dayalı test tasarım tekniklerinin bilinen özellikleri şöyledir:

  • Test senaryoları oluşturmak için kişilerin bilgisi ve tecrübesi kullanılır.
  • Yazılım, yazılımın kullanımı ve ortamı hakkında test uzmanlarının, yazılımcıların, kullanıcıların ve diğer paydaşların bilgi birikimi, bilgi kaynaklarından biridir.
  • Olası hatalar ve bu hataların dağılımı da diğer bir bilgi kaynağıdır.

Keşif testi 4 aşamadan oluşmaktadır bu aşamalar aşağıdaki görselde belirtilmiştir.

Keşif Testi Döngüsü

Keşif testinde öncelikle ürün hakkında bilgi sahibi olunur daha sonra test senaryoları genel hatlarıyla belirlenir ardından test yürütme aşamasına geçilir test yürütme aşamasında ürün hakkında detaylı bilgi edilir ve test senaryoları bu doğrultuda son şeklini alır.

Keşif testlerinin hangi durumlarda yapılmalıdır:

  • Test senaryoları yazmak için yeterli doküman bulunmuyorsa, (yazılım gereksinimleri veya kullanım durum senaryoları eksik olması)
  • Zaman kısıtları
  • Proje riskleri

Hata Tahminleme

Yaygın olarak kullanılan tecrübeye dayalı tekniklerden birisi de hata tahminlemedir. Genellikle test uzmanları tecrübelerine dayanarak hataları tahmin eder. Hata tahminleme tekniğine yönelik bir yaklaşım, olası hataların listesini çıkarmak ve bu hataları hedef alan testler tasarlamaktır. Hata listeleri, yazılım test uzmanı daha önceki sürümlerde yürüttüğü testler sonucunda hata çıkabileceğini tahmin ettiği alanların bir listesini çıkarır.

Özetle keşif testi yeterli gereksinim, kullanım durum senaryosu olmadığı projelerde öğren-tasarla-yürüt-yorumla döngüsü kullanılarak kısa sürede daha az maliyetle yapılan test aktivitesidir.

Faydalı olması dileğiyle…

www.yasinalbakir.net