Selenium IDE Kurulum ve Kullanımı
Bu yazımda sizlere yazılım test uzmanları tarafından çok sık tercih edilen fonksiyonel testler için kullanılan Selenium IDE test aracınının kurulum ve kullanımını anlatacağım. Başlamadan önce bir ufak not düşmek isterim Selenium IDE sadece Google Chrome ve Mozilla Firefox tarayıcılarına eklenti olarak yüklenmektedir. Testlerinizi farklı tarayıcılarda yürütmek isterseniz Selenium Web Driver’ı kullanmanızı tavsiye ederim.
Kurulum
1.Adım: Buraya basarak kurulum sayfasını açın ve Chrome’a ekle butonuna basın.
2.Adım: Açılan iletişim kutusunda yer alan Uzantı ekle butonuna basın.
3. Adım: Kurulum tamamlandı.
Selenium IDE eklentisinin tarayıcınızın üst bölümüne eklendiğini görebilirsiniz.
İlk test senaryosunun oluşturulması
Selenium IDE aracını tarayıcımıza kurduktan sonra basit bir oturum açma fonksiyonun test senaryosunu oluşturalım. Test edeceğimiz sayfa aşağıdaki gibidir:
Basit olarak oturum açma test senaryomuz şu adımlardan oluşacaktır:
- Kullanıcı adını gir.
- Parola gir.
- Giriş Yap butonuna bas.
Selenium IDE eklentisini çalıştırdığımızda aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşacaksınız. Record a new test in a new project seçeneğine basarak yeni proje oluşturun.
Sonraki ekranda Project Name alanından projenize bir ad verin.
Test edeceğiniz web sayfasının linkini BASE URL alanına girin.
Selenium IDE eklentisi otomatik olarak yeni bir tarayıcı penceresi açarak girmiş olduğunuz linke yönlenecektir. Burada yapmış olduğunuz eylemler eklenti tarafından otomatik algılanarak test adımları haline getirilecektir.
Selenium IDE tarafından oluşturulan test adımlarını Run butonuna basarak tekrar tekrar oynatabilirsiniz. Bu işlemler başta zaman alıcı olarak görünse de projenin ilerleyen safhasında regresyon testleri yaparken işinize çok yarayacaktır.
Faydalı olması dileğiyle…