Cucumber ile Jenkins Entegrasyonu
Merhaba arkadaşlar, bu yazımda sürekli entegrasyon yaklaşımı için geliştirilmiş popüler bir ürün olan Jenkins ile davranış güdümlü geliştirme prensibine göre geliştirilmiş Cucumber kütüphanesinin entegrasyonunu anlatacağım. Jenkins’in kurulum ve yapılandırma ayarlarının nasıl yapılacağını bir önceki yazımda anlatmıştım buradan ulaşabilirsiniz.
IDE olarak IntelliJ IDEA kullanacağım ve test projemi Maven altyapısını kullanarak hazırlayacağım. Jenkins’de Maven projelerini çalıştırabilmek Maven eklentisini ve ilgili Maven kurulum yolunu göstermemiz gerekmektedir. Hadi başlayalım.
Maven için Jenkins Yapılandırması
İlk olarak maven eklentisini kuracağım bunun için Jenkins ana ekranında Manage Jenkins butonuna basıyorum açılan ekrandan Manage Plugins seçeneğine basıyorum. Available sekmesine basıyorum ve filter alanına maven yazarak eklentiyi aratıyorum. Maven Integration eklentisini seçerek Install without restart butonuna basıyorum.
Kurulum tamamlandıktan sonra Go back to the top page linkine basıyorum.
Maven eklentisini kurduktan sonra Apache Maven’ı indirmemiz gerekmektedir. Apache Maven’ı buradan indirebilirsiniz. İndirip zip’ten çıkarıyorum ve dosya yolunu kopyalıyorum.
Apache Maven dosya yolu kopyaladıktan sonra Manage Jenkins / Global Tool Configuration seçeneğine basıyorum. Açılan ekrandan Add Maven butonuna basıyorum. Install Automatically işaretini kaldırıyorum ve MAVEN_HOME alanına kopyaladığım dosya yolunu yapıştırıyorum ve ayarları kaydetmek için Save butonuna basıyorum.
Jenkins Üzerinde Maven Projesi Oluşturma
Jenkins’de test projesi olarak Cucumber ile Davranış Güdümlü Geliştirme yazımda oluşturduğum projeyi kullanacağım. Jenkins ana ekranda iken New Item seçeneğine basıyorum. Item name giriyorum ve Maven project seçerek OK butonuna basıyorum.
Maven projesi oluşturulduktan sonra karşıma çıkan proje yapılandırma ekranından Build sekmesine basıyorum. Root POM alanına projemin pom.xml dosyasının olduğu dizinin yolunu yapıştırıyorum. Goals and options alanına clean install yazıyorum ve Save butonuna basarak ayarları kaydediyorum.
Build Now butonuna basarak projemi derliyorum. Sonuç olarak cucumber küphanesini kullanarak yazdığım test projesi sorunsuz olarak çalıştı. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.
Faydalı olması dileğiyle…