Apache JMeter Kurulum ve Kullanımı
Bu yazımda sizlere performans, yük ve stres testleri yapmanıza imkan sağlayan Apache JMeter test aracının kurulum ve kullanımını anlatıyor olacağım. Kurulum adımına geçmeden önce bu test aracının bizlere ne gibi avantajları olduğunu listeleyelim.
Apache JMeter’ın Avantajları
- Java dilinde yazıldığı için platform bağımsız kullanılabilir.
- HTTP, HTTPS, FTP, SOAP, REST ve veri tabanı sunucuları (JDBC kullanarak) üzerinde performans, yük ve stres testleri yapılabilir.
- Açık kaynak kodlu yazılım olduğu için ücretsiz kullanılabilir.
- Çok kullanıcılı bir test ortamı simule edebilir.
Kurulum
Apache JMeter yazılım Java dilinde kodlandığı için bilgisayarınızda Java yazılımının yüklü olması gerekmektedir. Güncel Java yazılımına buradan ulaşabilirsiniz.
Bilgisayarınıza Java yazılımını kurduktan sonra Apache JMeter yazılımını da bilgisayarınıza indirmeniz gerekmektedir. Apache JMeter yazılımını da buradan indirebilirsiniz. İndirdiğiniz dosyayı zipten çıkarın ve bin klasörünün içerisinde yer alan ApacheJMeter.jar dosyasına çift tıklayarak çalıştırın. Uygulama açıldığında aşağıdaki gibi ekranla karşılaşacaksınız.
![Apache JMeter Ana Ekran](http://yasinalbakir.net/wp-content/uploads/2019/01/apache-home.png)
Kullanımı
Öncelikle Thread Group oluşturmamız gerekiyor. Bunun için ekranın sol kısmında yer alan Test Plan seçeneğine sağ tıklayın ve Add > Threads (Users) > Thread Group tıklayın. Eklediğimiz Thread Group nesnesinde yer alan özellikleri tanıyalım.
![Thread Group](http://yasinalbakir.net/wp-content/uploads/2019/01/apache-thread-group.png)
- Name: Thread Group nesnesine bir isim verebilirsiniz.
- Number of Threads (users): Test edeceğiniz sunucuya aynı anda kaç kullanıcı ile istek göndermek istiyorsunuz miktarını girebilirsiniz.
- Ramp Up Period (in seconds): Test için oluşturulan sanal kullanıcıların kaç saniye içerisinde sisteme dahil edilmesi gerektiğini belirleyebilirsiniz. Tüm kullanıcıların aynı anda sisteme girmesi isteniyorsa Ramp-up Time 0 saniye olarak verilebilir. Ramp-up Time 0 saniye belirlense bile JMeter’ın bu kullanıcıları oluşturarak sisteme dahil etmesi belirli bir zaman alacaktır.
- Loop Count: Oluşturulan testin kaç kere tekrarlanması istiyorsanız miktarını bu alana girebilirsiniz. Eğer Forever seçeneği işaretlenirse siz testi durdurana kadar test sürekli tekrarlanır.
Thread Group nesnesinde test edeceğimiz sayfaya uygun değerleri girdikten sonra ekranın son durumu aşağıdaki gibi olacaktır.
![Thread Group Son Durumu](http://yasinalbakir.net/wp-content/uploads/2019/01/apache-thread-group-2.png)
Thread Group nesnesi için gerekli parametreler girdikten sonra istek gönderebilmemiz için HTTP Request nesnesini de eklememiz gerekmektedir. Bunun için eklediğimiz Thread Group nesnesine sağ tıklayın Add > Sampler > HTTP Request nesnesini ekliyoruz. HTTP Request nesnesinin son durumu aşağıdaki gibi olacaktır.
![](http://yasinalbakir.net/wp-content/uploads/2019/01/http-request.png)
- Name: HTTP Request nesnesine isim verebilirsiniz.
- Protocol: Test edeceğiniz sunucu hangi protokolü kullanıyorsa (http, https) yazılması gereken alandır.
- Server Name or IP: Test edeceğiniz sunucunun adını veya IP adresini girmeniz gereken alandır.
- Path: Test edeceğiniz sayfanın yolunu girmeniz gereken alandır.
- Port Number: Test edeceğiniz sayfa hangi porttan yayın yapıyorsa ilgili port numarasının bu alana girilmesi gerekmektedir.
HTTP Request nesnenin ardından göndereceğimiz istekleri görmemizi sağlayacak olan View Results Tree ve View Results in Table nesnelerini HTTP Request nesnesi üzerinde sağ tıklayarak Listener kategorisinden ekliyoruz.
İhtiyacımız olan tüm nesneleri ekledik testi çalıştırmadan önce File menüsünden Save seçeneğine tıklayarak test projenizi kaydedin. Testi çalıştırmak için Start butonuna basın. Test sonuçlarını Results Tree ve Results Table nesnelerinden takip edebilirsiniz.
![](http://yasinalbakir.net/wp-content/uploads/2019/01/result-tree.png)
![](http://yasinalbakir.net/wp-content/uploads/2019/01/result-table.png)
Faydalı olması dileğiyle…