Apache JMeter Test Script Recorder Kullanımı

Bu yazımda sizlere Apache JMeter’da HTTP(S) Test Script Recorder bileşenin kullanarak performans, yük ve stres testi yapmayı anlatacağım. Apache JMeter’ı kullanmaya yeni başlıyorsanız Test script recorder size büyük kolaylık sağlayacaktır. Apache JMeter proxy server olarak kullanılacaktır dolayısıyla ilgili web tarayıcısında yapılan işlemler otomatik olarak kayıt edilecektir. Test script recorder bileşenini kullanabilmek için Apache JMeter’da ve web tarayıcısında bazı ayarlar yapmamız gerekmektedir. İlk olarak Apache JMeter’da gerekli hazırlıkları yaparak başlayalım.

Apache JMeter’da Yapılması Gerekenler

Apache JMeter uygulamasını başlattıktan sonra Test Planı üzerinde sağ tıklayın Add / Threads (Users) / Thread Group seçeneğine tıklayın.

Thread Group Oluşturma

Oluşturduğumuz Thread Group seçiliyken üzerinde sağ tıklayın Add / Config Element / HTTP Request Defaults seçeneğine tıklayın.

HTTP Request Defaults Oluşturma

HTTP Request Defaults oluşturduktan sonra yine Thread Group üzerinde sağ tıklayın Add / Logic Controller / Recording Controller seçeneğine tıklayın. Recording Controller bize web tarayıcısında yaptığımız işlemleri otomatik yakalama imkanı sunacaktır.

Recording Controller Oluşturma

Test Plan üzerinde sağ tıklayın Add / Non-Test Elements / HTTP(S) Test Script Recorder seçeneğine tıklayın. HTTPS(S) Test Script Recorder proxy server gibi çalışacak ve ilgili web tarayıcısı üzerindeki tüm trafik buradan geçecektir.

HTTP(S) Test Script Recorder Oluşturma

Son olarak testlerin sonuçlarınını görebilmek için listener eklememiz gerekmektedir. Thread Group üzerinde sağ tıklayın Add / Listener / View Results Tree bileşenini ekleyin. Siz View Results Tree’nin yanında diğer listener bileşenlerini de kullanabilirsiniz.

View Results Tree Oluşturma

Web Tarayıcı’da Yapılması Gerekenler

Web tarayıcı olarak Mozilla Firefox kullanacağım siz farklı bir tarayıcı kullanabilirsiniz. Mozilla Firefox’u açın Ayarlar menüsünden Seçeneklere tıklayın.

Mozilla Firefox – Seçenekler

Genel sekmesinde Ağ Ayarları kısmında yer alan Ayarlar butonuna basın.

Bağlantı Ayarları ekranında Vekil sunucuyu elle ayarla seçeneğini işaretleyin ve Port numarası alanına bir port numarası yazın. Ben 8028 numaralı portu kullanacağım. Burada belirlediğiniz port numarasını Apache JMeter’da oluşturduğumuz HTTP(S) Test Script Recorder’a girmemiz gerekmektedir. Web tarayıcıda belirttiğiniz port numarası ile apache jmeter’daki farklı olursa otomatik kaydetme çalışmayacaktır.

Mozilla Firefox – Bağlantı Ayarları

HTTP(S) Test Script Recorder Port Yapılandırması

Apache JMeter’da eklediğimiz HTTP(S) Test Script Recorder bileşenini seçin Global Settings kısmında yer alan Port alanına web tarayıcıya yazdığınız port numarasını girin. Ben 8028 giriyorum.

HTTP(S) Test Script Recorder Port Yapılandırma

HTTP(S) Test Script Recorder ile Test Senaryosunun Kaydedilmesi

HTTP(S) Test Script Recorder bileşeni ile basit bir oturum açma senaryosunu kaydediyor olacağız. Daha sonra kaydettiğimiz senaryoyu çeşitli sayıda sanal kullanıcılar oluşturarak (Thread Group üzerinde) performans, yük ve stres testleri yapacağız.

HTTP(S) Test Script Recorder’da yer alan Start butonuna basıyoruz. Mozilla Firefox ile test edeceğimiz sayfayı açıyoruz ve test edeceğimiz sayfada yer alan kullanıcı adı ile parolayı girerek Giriş Yap butonuna basıyoruz.

Web tarayıcıda manuel olarak oturum açma senaryosunu tamamladıktan sonra Apache JMeterda Recording Controller bileşenin altında otomatik olarak yaptığımız test adımlarının geldiğini görüyoruz.

Yürüteceğimiz test senaryolarını hazırladıktan sonra Thread Group kısmında web sayfasını kaç kullanıcıyla (10) test edeceğimiz bilgisini giriyoruz ve Start butonuna basıyoruz. Thread Group bileşeniyle ilgili detaylı bilgi almak için Apache JMeter Kurulum ve Kullanım adlı yazımı okuyabilirsiniz.

Thread Group Yapılandırma

Yaptığımız testin sonucu aşağıdaki gibidir. Thread Group bileşeninden kullanıcı sayısını artırarak performans, yük ve stres testlerinizi yapabilirsiniz. Testleri yürütürken HTTP(S) Test Script Recorder’ın çalışıyor olması gerekmektedir.

Test Results

Faydalı olması dileğiyle…