Apache JMeter HTML Rapor Oluşturma
Merhaba arkadaşlar, bugünkü yazımda performans testleri için çok sık kullandığımız açık kaynak kodlu bir araç olan Apache JMeter ile HTML formatında rapor almayı anlatacağım.
Apache JMeter’ın kurulumu ve kullanımını daha önce anlatmıştım bu nedenle tekrar anlatmayacağım, yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Projenin Oluşturulması
Bu projede 3 adet istek gönderiyorum. İlk istek login sayfasını açmak, ikinci istek login sayfasında yer alan kullanıcı adı ve parola alanlarını parametre göndermek yani login olmak ve son olarak iletişim sayfasını açmak için olacaktır.
Apache JMeter uygulamasını başlattıktan sonra Test Planı üzerinde sağ tıkladım Add / Threads (Users) / Thread Group seçeneğine tıklayarak Thread Group oluşturdum.
Oluşturduğum Thread Group üstünde sağ tıkladım, Add / Sampler / HTTP Request seçeneğine tıklayarak login sayfasını açmak için HTTP Request oluşturdum. Login sayfasına ait yapılandırma aşağıdaki gibidir.
Login sayfasını açan HTTP Request’i oluşturduktan sonra bir tane de login olabilmek için oluşturdum.
İletişim sayfasını açan HTTP Requesti de ekledim.
Oluşturduğum Thrread Group üzerinde sağ tıkladım Add / Assertions / Response Assertion seçeneğine tıkladım ve yapılan isteklerin başarılı olup olmadığını kontrol etmek için Response Assertion ekledim.
Yapılan isteklerin başarılı olduğunu response code 200 ile kontrol ediyoruz. Diğer response kodların anlamlarına buradan bakabilirsiniz.
Son olarak Oluşturduğum Thread Group üzerinde sağ tıkladım, Add / Listener / View Results Tree ekledim. Test planını kaydedikten sonra kontrol etmek için çalıştırdım. Yapılan 3 isteğinde başarılı olduğunu gördüm artık HTML rapor oluşturumak için bir sonraki aşamaya geçebiliriz.
Komut Satırı Üzerinden HTML Rapor Oluşturma
Bilgisayarınızdan komut satırını (cmd) yönetici modda çalıştırın. cd komutunu kullanarak Apache JMeter’ın kurulu olduğu dizine gidin.
Apache JMeter’ın kurulu olduğu dizine sonuç dosyalarını kaydedebilmek için bir klasör oluşturun. Aşağıdaki komutu yazın ve enter tuşuna basın. Bu komutla hem .csv uzantılı log dosyası hem de test sonuç raporunu html formatında alabileceksiniz.
jmeter -n -t Test Planı Adı.jmx -l Oluşturduğunuz Klasörün Yolu\sonuc.csv -e -o Oluşturduğunuz Klasörün Yolu
- -n > non gui mode ile çalışmak için
- -t > test plan dosyası (.jmx)
- -l > log file (sonuc.csv)
- -e > testten sonra rapor dosyasını oluşturmak için
- -o > output file yani html sonuç raporu
Komut çalıştıktan sonra oluşturduğum results klasörünün içerisine teste ait log dosyası ve html sonuç raporunu oluştuğunu gördüm.
Log dosyasına ait görüntü aşağıdaki gibidir. Dosya csv uzantılı olduğu için veriler virgül ile ayırılmış olarak görünmektedir. Excelde Veri / Metni Sütunlara Dönüştür komutu vererek normal bir excel dosyası haline getirebilirsiniz.
Ve son olarak HTML raporu görüntülemek için index.html dosyasını açmanız yeterli olacaktır.
Faydalı olması dileğiyle…